Pomarańcze

Historia pomarańczy sięga ponad 2000 lat – istnieją sanskryckie pisma o uprawie „nagrunga”, a powstanie pierwszych datuje się na 20 milionów lat temu.  Pomarańcze przeszły wiele mutacji od tamtych czasów. W chwili obecnej istnieje wiele odmian i ciągle powstają nowe, aby nadążyć za oczekiwaniami konsumenta i rolnika. Owoce są koloru od blado pomarańczowego po czekoladowy, w zależności od odmiany. Pomarańcza uprawiana jest  w warunkach subtropikalnych i tropikalnych. Największym producentem pomarańczy na świecie są Brazylia i Chiny, a w Europie Hiszpania z produkcją ponad 3 639 853 ton rocznie.

Pomarańcze są bogatym źródłem witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B ( w tym kwasu foliowego)  oraz błonnika i flawonoidów – błonki oddzielające cząstki. są także bogatym źródłem mikro i makroelementów — fosforu, potasu, wapnia, żelaza i magnezu. Pomarańcze spożywa się surowe, wyciska się z nich sok, używa do produkcji przetworów. Ze skórki owoców, kwiatów i młodych pędów otrzymuje się olejki eteryczne o właściwościach uspokajających i przeciwdepresyjnych, a także przeciwbakteryjnych, stąd zastosowanie olejku pomarańczowego w kosmetologii i dermatologii.  Kandyzowana skórka pomarańczy używana jest w cukiernictwie.

Pomarańcze bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Warto wprowadzić ten owoc do codziennej diety, gdyż:

  • Zwiększa naszą odporność dzięki dużej zawartości witaminy C.
    • Ciekawostka: Hiszpanie, gdy zauważą u siebie pierwsze objawy przeziębienia piją duże ilości soku z pomarańczy, który wg nich blokuje rozwój choroby.
  • Pomaga w walce z cukrzycą poprzez dużą zawartość błonnika, który utrzymuje poziom cukru w organizmie. Błonnik zawarty w pomarańczy pomaga również utrzymać zdrowy żołądek i jelita, co ochroni nas przed zaparciami.
  • Pomaga w walce z chorobami serca, dzięki dużej zawartości flawonoidów, które mają zdolność zbijania cholesterolu